Adalia`s Maine Coon

Navigasjon

Nytt fra Adalia's

Velkommen til våre sider!

Forumtråder

Logg inn

Brukernavn

PassordIkke medlem enda?
Klikk her for registrering.

Glemt passordet?
Få nytt ved å klikke her.

Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM)

Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM) er den vanligste hjertefeilen hos katter. Det er en sykdom som angår hjertemuskelen. Muskulaturen i venstre hjertekammer blir veldig fortykket. Papillærmusklene blir også fortykket. HCM er bevist arvelig i Maine Coon katter. Det er autosomal dominant nedarving, noe som betyr at en av foreldrene må ha sykdommen for at avkommet skal bli sykt. Det er likevel situasjoner hvor en katt med HCM ser ut til å ha helt friske og normale foreldre. Dette kan skyldes varierende manifestasjoner av sykdommen – alt fra ingen til meget alvorlige symptomer. HCM utvikles gradvis, og er ofte vanskelig å oppdage i begynnelsen. I motsetning til hunder er katter ekstremt flinke til å skjule symptomene

HCM diagnostiseres ved ultralyd av hjertet – eccocardiografi, men for Maine Coon finnes det også en gentest!

HCM kan opptre i alle aldre, så ett normalt eccocardiogram garanterer derfor ikke at katten ikke har sykdommen. Katter som brukes i avl bør testes årlig. Maine Coon katter som tester negativt på gentest kan likevel få HCM (andre mutasjoner kan være til stede). Ideelt sett burde en katt som tester negativt på gentest bli undersøkt jevnlig med ultralyd. Katter som tester positivt på gentest bør ikke brukes i avl. Maine Coon katter kan gentestes for HCM når de er kattunger.
Det er veldig viktig at den som utfører ultralyden er kjent med HCM hos Maine Coon, for det er lett å gå glipp av sykdomstegnene for et utrenet øye.

Når en katt har fått diagnosen HCM bør den definitivt tas ut av avl. Eventuelt avkom bør undersøkes jevnlig/ det bør tas en gentest. Statistisk sett vil 50% av avkommene være bærere av mutasjonen. Sannsynligvis er det klokest å ikke bruke noen av avkommene i avl. Også foreldrene til katten bør undersøkes.

Det er viktig med åpenhet i miljøet angående dette! Eiere til kattens slektninger bør informeres om at de bør teste sin katt. Dersom mange nok oppdrettere er med, kan vi redusere forekomsten av HCM blandt Maine Coon!


Se disse to artiklene for mer informasjon

Hypertrophic Cardiomyopathy in Maine Coon Cats

Feline Hypertrophic Cardiomyopathy: Advice for Breeders

Kommentarer

Ingen kommentarer er skrevet.

Skriv kommentar

Vennligst logg inn for å skrive kommentarer.
Generert på: 0.01 sekunder
808,755 Unike besøk